keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Leimasinpainanta

1.
2.

1. Leppäkerttuleimasimen valmistin PressPrint-levystä, jonka liimasin puupalikkaan. Värin levitin leimasimelle tuputtimella.

Vihreän kuvion leimasin on myös leikattu PressPrint-levystä ja liimattu puupalikkaan. Värin levitykseen käytin sivellintä.

2. Sininen kuvio on saatu aikaiseksi kiertämällä pörröistä lankaa puupalikan ympärille (kiinnitettiin liimalla) ja tuputtamalla väriä leimasimeen.

Liila kuvio on pitsin avulla painettu. Liimasin pitsikankaan puupalikkaan, ja levitin väriä leimasimeen siveltimellä.






keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kaaviopainanta

Kaaviopainannan perustekniikkaa. 

Iirispainannalla toteutettuja riikinkukkoja.

Kokeiluja negatiivipainannasta. 


Yksinkertaistetusti kaaviopainannasta: 

Kaaviopainannassa käytetään seulaa, johon kiinnitetään sabluuna. Kontaktimuovi on kätevä materiaali sabluunaan. Seula asetetaan kankaan päälle ja seulaan laitetaan väriä. Väri levitetään raakelilla kuvioalueen yli 2-4 kertaa. Iirispainannassa käytetään kahta tai useampaa väriä, jotka sekoittuvat toisiinsa raakelilla vedettäessä. Negatiivipainanta perustuu siihen, että ei tehdäkään sabluunaa, vaan seulan pohjaan tai kankaaseen kiinnitetään jokin muoto, joka ei läpäise väriä.

Taikinamaalaus

Taikinamaalausta varten valmistetaan taikina vehnäjauhoista ja vedestä. Taikinan tulee olla hieman paksumpaa kuin lettutaikina. Taikinalla voidaan pursottaa kuvioita kankaalle (kuva 2) tai maalata koko kankaan pinta (kuva 1). Pursottamisen tai maalaamisen jälkeen taikinan annetaan kuivaa täysin kuivaksi.


1.                                                   2.




Tässä ohjeet jatkotyöstämiseen näistä kahdesta eri tekniikasta:

1. Kun taikina on kuivunut, murra sitä rypistelemällä kangasta käsissäsi. Kangasta saa puristella ihan kunnolla, jotta saadaan aikaiseksi murtumia. Tämän jälkeen maalaa tai tuputa väriä taikinan päälle ja murtumiin. Anna kuivua. Kun väri on kuivunut, voit alkaa poistamaan taikinaa rapsuttamalla. Poistaminen voi viedä aikaa, ole siis kärsivällinen! Silitä lopuksi kangas nurjalta puolelta, jotta väri kiinnittyy.

2. Kun taikina on kuivunut, voit alkaa maalaamaan. Levitä väriä koko kankaalle, myös kuvion päälle. Anna kuivua. Kun väri on kuivunut, poista taikinat. Huomaat, että taikina on rajannut kankaalle pursottamasi kuvion. Kiinnitä väri kankaaseen silittämällä nurjalta puolelta.

Aurinkomaalaus

Aurinkomaalauksessa kangas maalataan ja sen päälle asetetaan esineitä. Kangas asetetaan kuivumaan valoon ja väri pakenee esineen alta.

      1.                                 2.                                  3.
1. Maalauksen jälkeen kangas rypistettiin ja jätettiin ryppyisenä kuivumaan. Tämä on aurinkomaalatuista kankaista suosikkini!

2. Kankaan päälle aseteltiin eri esineitä (piparimuotteja, lehtiä, pitsiä). Toimii hyvin esimerkkinä siitä, että aina ei mene niinku strömsössä. Varsinkaan piparimuoteista ei juurikaan jäänyt jälkiä. Ehkä olisi onnistunut paremmin, jos väri olisi ollut tummempi.

3. Kolmas aurinkomaalattu kangas toteutettiin ripottelemalla merisuolaa kankaan pinnalle. Tällä tekniikalla pinta saatiin elävän näköiseksi pienellä vaivalla.

Batiikkivärjäys

Batiikkivärjäyksessä kangas solmitaan tai taitellaan esimerkiksi narujen tai kuminauhojen avulla. Tämän jälkeen kangas upotetaan väriliemeen. Alla esimerkkejä siitä, miten kangasta voi sitoa tai taitella. Ja jälki on aina erilaista!
1.                                  2.                               3.

4.                                  5.                               6.
1. Kankaaseen ommeltiin etupistoilla sydämen ja neliön muotoiset alueet. Tämän jälkeen langat kiristettiin (kangas meni siis ryttyyn) ja heitettiin väriliemeen.

2. Tämä kangas kierrettiin ja solmittiin yhdelle isolle solmulle. Helppoa ja kiva lopputulos!

3. Kangas taitettiin haitariksi, jolloin saatiin aikaiseksi siisti raidoitus.

4. Kankaaseen solmittiin pieniä nyppyjä kumilenkkien avulla.Muodostuneet kuviot muistuttavat mielestäni soluja..

5. Kankaan keskeltä nostettiin nyppy ja kangasta sidottiin pienin välimatkoin. Mitä lähempänä langat ovat toisiaan, sitä pienempiä renkaista tulee.

6. Ja viimeisenä solmimistavoista helpoin: kangas yksinkertaisesti rypistettiin palloksi ja lankaa kierrettiin pallon ympäri.