maanantai 5. toukokuuta 2014

Reflektio

CV:stä löytyy pohdintaa kursseittain ja lisäksi reflektiota koko perusopintovuodesta. Lukeminen kannattaa aloittaa ensimmäisestä tekstistä (löytyy tämän CV-tunnisteen alta alimmaisena), jossa kerron perustietoja itsestäni.

Opinnot

Käsityön perusopintojen vuosi on kulunut nopeaan tahtiin. Opinnot ovat olleet todella antoisat ja koen etenkin oman aineenhallintani lisääntyneen huimasti. On ollut mielekästä päästä kokeilemaan paljon uusia tekniikoita ja toisaalta myös kehittyä jo tutuissa jutuissa. Ryhmässä on ollut kiva tekemisen meininki ja yhdessä on pähkäilty monenlaisia ongelmatilanteita ja myös iloittu onnistumisista. Opinnot ovat antaneet paljon sekä tulevaa työelämää että vapaa-aikaa ajatellen. Lähes kaikki oppimani asiat ovat sovellettavissa koulumaailmaan, mutta olen saanut myös aineksia omaan käsityöharrastukseen.

Opinnot ovat vastanneet odotuksiani täysin. Yllättynyt olin siitä, miten paljon työtä opinnoissa on ollut.  Perusopintoihin ei sisältynyt juurikaan esimerkiksi tenttejä, joten opinnot olivat pääasiassa konkreettistä tekemistä ja työskentelyä. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, miksi toisinaan opintojen työmäärä tuntui suurelta. Yksi vaikuttava tekijä oli varmasti se, että alkusyksystä halusin näiden perusopintojen lisäksi panostaa myös SO4-harjoitteluun. Tuolloin osa syyslukukauden kursseista venyi yli joulun. Jos nyt voisin tehdä jotakin toisin, tekisin kursseja valmiiksi nopeammassa tahdissa. Toisaalta haluan tehdä asiat kunnolla ja yrittää aina parhaani, joten hätiköintikään ei olisi ollut oikea vaihtoehto. Vaikka työtä on ollut, olen kokenut sen miellyttäväksi ja ennen kaikkea hyödylliseksi myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Esimerkiksi valmistamamme opetusmateriaalit tulevat varmasti olemaan käytössä tulevaisuudessa käsityötunneilla.

Minä opinnoissa

Oma aineenhallintani ja tiedot käsityöprosesseista ja -tekniikoista ovat kehittyneet paljon näiden perusopintojen aikana. Olen alkanut yhä enemmän pohtimaan myös käsityön opettamista koulussa. Usein itse työskennellessä alkoi pohtimaan prosessia opettamisen ja oppimisen näkökulmasta. Uskon, että näiden opintojen myötä olen tullut käsityön opettajana rohkeammaksi. Kun itse hahmottaa ja hallitsee eri tekniikoita yhä paremmin, on niitä helpompi lähteä toteuttamaan myös oppilaiden kanssa. Muun muassa tuotesuunnittelukurssi antoi eväitä vastuun antamisesta myös oppilaalle itselleen.

Minä tulevaisuudessa

Uskon tulevaisuudessa suuntautuvani alkuopetukseen, ja olenkin opettanut jonkin verran 1.-2. luokilla käsityöaskartelua. Käsityön opettamisesta 3.-6.-luokilla minulla on kuitenkin vain vähän kokemusta. Noita luokkia silmällä pitäen haluaisin oppia eri tekniikoiden opettamisesta vielä lisää. Opintoihin olisi voinut sisältyä enemmän esimerkiksi opetustuokioita. Toisaalta uskon, että konkreettisesta työskentelystä oppilaiden kanssa oppii parhaiten. Kokemuksen (ja myös erehdysten) kautta tulee varmasti lisää varmuutta käsityön opettamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti