maanantai 17. maaliskuuta 2014

Jakkaraprojekti: Valmis!

Vasemmalla Marin jakkara, oikealla mun.

Skandinaavista muotoilua.

Niin samanlaiset, mutta niin erilaiset!

Kuvausasetelmia..

Kuvausasetelmia..


Tehtävänanto puuteknologia-osuudelle: Tarjotin, jakkara tai jokin muu pienimuotoinen puuteknologian käyttöön perustuva työ, jossa on käytetty vähintään yhta puuteknologialle tyypillistä liitosta, esim. tappiliitos. Dokumentoi ja havainnollista kirjallisen osan (raportti tai päiväkirja) yhteydessä käyttämäsi liitos. Työssä pitää käyttää jotain puulle tyypillistä pintakäsittelyä.

Päätin tehdä jakkaran, jonka voisin sijoittaa sängyn viereen yöpöydäksi. Materiaaliksi valitsin koivun. Koivu ei ole edullisin vaihtoehto, mutta jälkeenpäin olen tyytyväinen materiaalivalintaan sen kauniin ulkonäön vuoksi.

Mitä opin jakkara-projektista?

Työvälineet

Tämä puuteknologia-kurssityö vahvisti omaa aineenhallintaani etenkin eri puuntyöstölaitteiden kannalta merkittävästi. Vaikka monialaisten kurssilla olinkin käyttänyt niin pyörö- kuin vannesahaakin ja ainakin saanut perehdytystä oiko- ja tasohöylän käyttöön, ei niiden käyttö ollut minulle millään tavalla itsestäänselvyys. Aluksi olikin pieni kynnys tarttua laitteisiin (ks. Ei menny niinku strömsössä -kansion käsisahaus-kuva), mutta melko pian laitteita tuli käytettyä niin usein että se sujui ongelmitta. Talttaporakoneesta, jota käytettiin puusepänliitoksessa, en ollut ikinä ennen kuullutkaan. Aluksi esimerkiksi nauhahiomakone tuntui todella hankalalta käyttää. Myöhemmin muissa töissä oli kuitenkin helpompi tarttua tuohonkin laitteeseen, kun oli harjoitellut jo aiemmin.



Liitokset

Jakkarassani käytin kahta erilaista liitosta: puusepänliitosta ja tappiliitosta. Jakkaran kannen alla olevat sarjapuut liitettiin jalkoihin puusepänliitoksella, jossa jalkapuihin tehtiin suorakaiteen muotoiset reiät talttaporakoneella. Vastakappaleiden eli sarjapuiden päistä tehtiin suorakaiteen muotoiset tapit, jotka liimataan jaloissa oleviin reikiin. Teimme Marin kanssa pienen opetusvideon puusepänliitoksesta. Video löytyy Marin blogista, monesta yrityksestä huolimatta en onnistunut lataamaan sitä tänne.

Istuinosa ja jalkojen "alasarjapuut" on kiinnitetty jalkoihin poratappiliitoksella. Poratappiliitoksessa molempiin liitettäviin osiin porataan esimerkiksi pylväsporakoneella reiät tapin koon mukaan. Reikien tulee olla vähän tappia syvempiä, jotta reikään jää varaa liimalle. Olen tehnyt poratappiliitoksia ennenkin, mutta viimeistään tässä työssä liitoksen tekemisen oppi kunnolla.

Pintakäsittely

Jakkara pintakäsiteltiin Osmo Color -puuöljyllä. Öljyämiskertojen välissä osia hiottiin, jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti ja kestävä. Öljy oli hyvä valinta, sillä se jätti puun pinnan kauniisti esille. 

Lisäksi opin

Tässä projektissa vaadittiin pitkäjänteisyyttä. Kestihän tämä jakkaraprojekti lähes puoli vuotta. Monta kertaa asetimme tavoitteeksi saada jakkarat valmiiksi sillä kerralla. Ja lähes yhtä monta kertaa tavoite jäi täyttymättä. Toisaalta oli tärkeää tehdä jokainen työvaihe huolella, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

Jakkaraprojektissa teimme todella paljon yhteistyötä Marin kanssa. Monet työvaiheet olivat molemmille samoja, joten oli hyvä edetä samassa tahdissa. Autoimme myös toinen toisiamme, vaikka jokin työvaihe olisi ollut erilainen kuin itsellä. Oli myös tärkeää että oli joku jolle purkaa turhautumista, jos eteen tuli jokin haastavampi vaihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti