maanantai 3. maaliskuuta 2014

Oma kangas: suunnittelu

Käyttötarkoitus


Lähtiessäni suunnittelemaan kangasta, mielessäni oli ajatus että siitä voisi jonain päivänä tehdä jonkin sisustustekstiilin. Harkitsin niin sisustustyynyjä kuin verhojakin. Päätin kuitenkin jättää käyttötarkoituksen melko avoimeksi ja katsoa millaisen kankaan saan aikaiseksi. Mietin kuitenkin sitä, että kuviot voisi olla hyvä ryhmitellä, jotta kankaasta on myöhemmin mahdollisuus tehdä esimerkiksi samanlaisia tyynyjä.

Kollaasi 


Tässä paloja kollaasista omaa kangastani varten. Inspiraation lähteenä toimivat mm. Marimekko, Sanna Annukka, Iittala, Finlayson, Pinterest.



 

Suunnittelun lähtökohdat


Olen aina pitänyt selkeistä ja toistuvista kuvioista.  Tämän voi havaita myös edellä esittelemästäni kuvakollaasista. Ideointivaiheessa lähdin etsimään kuvia kankaista tai kuoseista, jotka jollain tavalla miellyttävät omaa silmää. Halusin lähteä suunnittelemaan kangasta, jonka tyyli on selkeä, mutta pehmeä.

Pidän isoäidinneliöistä, joten yhtenä ideana oli painaa kankaaseen isoäidinneliön kaltaisia kuvioita, joko erikseen valmistetulla leimasimella (esim. PressPrint-levystä) tai suoraan virkatulla isoäidinneliöllä painamalla. Idea ei kuitenkaan tuntunut tarpeeksi mielenkiintoiselta, ja epäilin saisiko virkatulla neliöllä aikaiseksi selkeästi rajattuja kuvioita.

Pohdin myös mustavalkoisen, hyvin graafisen kankaan valmistamista. Jos olisin toteuttanyt tämän idean, kuviot olisi todennäköisesti olleet ornamenttityylisiä. Esimerkki ornamenttityylisestä upeasta kankaasta on Finlaysonin Taimi-kangas (kollaasissa vasemmalla keskellä), jota omistan niin kangaskassin kuin lakanoidenkin muodossa.

Yhtenä ajatuksena oli tehdä omasta kankaasta samantyyppinen kuin kaaviopainannan harjoitustyöstä. Harjoitustyöhön painoin tyylitellyn riikinkukon. En kuitenkaan halunnut käyttää täysin samaa mallia, mutta halusin tehdä jonkin muun selkeärajaisen ja tyylitellyn eläinkuvion. Tätä kautta päädyin sudenkorentoaiheeseen. Kun kuvio oli selkiytynyt, aloin pohtia mahdollista tekniikkaa, jolla kuviot toteuttaisin. Alunperin ajattelin leimasinpainantaa, mutta onnistuneet kokeilut kaaviopainannasta seulan avulla kannustivat käyttämään tätä tekniikkaa. Kiinnostuin myös ideasta rikastaa kangasta kirjonnan avulla.

Luonnoksia sudenkorentokuviosta

Värit


Alusta asti oli selvää, että haluan käyttää kankaan pohjakankaana vaaleasävyistä kangasta. Olin ajatellut käyttäväni puhtaanvalkoista puuvillakangasta. Kangaskaupassa puhtaanvalkoinen näytti kuitenkin omaan silmään liian kirkkaalta, joten päädyin valitsemaan pehmeämmän värisen luonnonvalkoisen puuvillakankaan.

Tässä vaiheessa olin jo päättänyt, että kuvioista tulee vihreän ja turkoosin sävyisiä. Vihreä ja turkoosi eivät ole varsinaisesti omia suosikkivärejäni, mutta mielestäni ne sopivat hyvin sudenkorennon väreiksi. Jälkeenpäin on mielenkiintoista huomata, että valitsemani värit poikkeavat melkoisesti kollaasin kelta-, pinkki-, oranssi- ja mustavalkosävytteisestä värimaailmasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti