maanantai 10. helmikuuta 2014

Neulahuovutus

Tarvittavat materiaalit ja työvälineet

Neulahuovutukseen tarvitaan huovutusneula, jonka kärjessä on pieniä väkäsiä. Tavallisen huovutusneulan lisäksi on olemassa neuloja, joissa on monta neulaa yhdessä. Tarvitaan tietysti myös villaa, kangas johon huovutetaan (itse käytin tässä huopaa) sekä alusta. Alustaksi sopii erittäin hyvin esimerkiksi vaahtomuovi.



Kokemukset ja havainnot tekniikasta

Tässä neulahuovutustyössä käytin muutaman kerran isompaa huovutusneulaa, jossa on siis monta neulaa yhdessä. Tällaisen isomman neulan huovutusteho on luonnollisesti suurempi, mutta muuten neula ei ole yhtä tarkka kuin pieni neula. Lähinnä iso neula soveltuu suurempien kohtien huovuttamiseen, ei yksityiskohtien viimeistelyyn. Neulahuovutuksen avulla voisi tehdä myös kolmiulotteisen työn, mutta itse päädyin tasomaiseen työhön. Aikaisemmissa alkukasvatuksen opinnoissani olen päässyt kokeilemaan kolmiulotteisen työn toteuttamista.

Olen kokeillut märkähuovutusta kauan aikaa sitten, mutta oman kokemukseni mukaan neulahuovutus on märkähuovutusta siistimpi ja mahdollisesti myös nopeampi tapa huovuttaa.  Neulahuovutuksessa voisi käyttää apuna myös esimerkiksi piparimuotteja, jonka muodon sisällä huovutetaan. Itse en ole piparimuotin avulla vielä huovuttanut, mutta olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan myös sitä ja nähdä miten tekniikka soveltuu koulukäsityöhön.

Tekniikan soveltuvuus kouluun

Neulahuovutus sopii koulukäsitöihin hyvin. Neulahuovutusta voisi mielestäni kokeilla jo alkuopetusikäisten oppilaiden kanssa. Tekniikkaan ei liity muita riskejä, kuin neulalla sormeen pistäminen, mikä on melko helposti kuitenkin vältettävissä. Pienten oppilaiden kanssa itse lähtisin liikkeelle tasomaisista töistä, kun taas vanhempien oppilaiden kanssa voidaan hyvin harjoitella kolmiulotteisten töiden tekemistä. Neulahuovutusta voi luontevasti yhdistää myös muihin käsityötekniikoihin. Esimerkiksi virkatun tai neulotun työn päälle voi neulahuovuttaa.

Kriittiset vaiheet oppimisen ja opettamisen kannalta

Neulahuovutuksen opetuksessa kannattaa lähteä liikkeelle neulan pitämisestä oikein ja ylipäätään perusasioista: miten villa asetetaan alustalle ja miten sitä pistellään neulalla. Oppilaiden kanssa olisi lisäksi hyvä käydä lyhyesti läpi, mitä huovutuksessa oikein tapahtuu ja miksi: villan kuidut kiinnittyvät toisiinsa huovutusneulalla pistelemällä. Etenkin pienten oppilaiden kanssa tämä voidaan käydä mielestäni melko lyhyesti läpi. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että mitä enemmän työtä pistelee neulalla, sitä tiiviimpi siitä tulee ja sitä paremmin villa kiinnittyy kankaaseen. On hyvä muistuttaa myös siitä, että huovutettavaan työhön on työn edetessä mahdollista kiinnittää lisää värejä ja villahahtuvia.  Ei kannata siis aloittaa liian suurella villamäärällä.

Aiheen syntyminen ja suunnittelun lähtökohdat

Itse pidän selkeistä kuvioista ja väreistä ja niitä halusin tuoda tähänkin neulahuovutustyöhön. Aloittaessani neulahuovutusta olin tehnyt jo alikeompelutyön, jossa käytin myös kärpässieni-aihetta. Vaikka töissä onkin sama aihe, on hauska huomata miten erinäköistä jälkeä eri tekniikoilla saa aikaan.

Neulahuovutusta aloittaessa kannattaa olla jo melko selkeä kuva siitä, mitä on tekemässä. Toki neulahuovutustakin voisi kokeilla vapaana tekniikkana, jonka aihe muotoutuu prosessin aikana, mutta mielestäni mielekkäämpää on ensin suunnitella toteutettava malli ja vasta sen jälkeen lähteä toteuttamaan. Tietysti täytyy muistaa, että suunnitelmiin voi tehdä muutoksia työn edetessä. Suunnittelua voi helpottaa se, jos opettaja luo jonkin teeman, johon huovutus liitetään. Olen nähnyt muun muassa neulahuovutettuja heijastimia ja magneetteja. Jo tällainen aiheen antaminen saa oppilaiden mielikuvituksen liikkeelle ja jokainen saa silti toteuttaa itseään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti