torstai 24. huhtikuuta 2014

Elektroniikkatyö: yövalo/loistava lahjapaketti

Elektroniikkatyössä tehtävänä oli valmistaa itse piirilevy ja juottaa siihen tarvittavat komponentit siten, että valmis tuote toimisi yövalona tai muuna vastaavana valonlähteenä.  

Alunperin suunnitelmanani oli sijoittaa LED-valot kylpyankan tai vastaavan sisälle, jolloin lopputuloksena olisi ollut hauska, valoa ainakin himmeästi loistava lelu. En kuitenkaan löytänyt sopivaa kylpyankkaa/lelua, joten oli muutettava suunnitelmia. Pyöriessäni Ikeassa silmiini osui hauskannäköiset kennopaperista valmistetut puolipallot. Siitä lähti ideointi. Ensin ajattelin tehdä puolipalloista jouluvalosarjan kaltaisen rykelmän, mutta toteutus tuntui hankalalta. Pakettiosastolla mieleeni tuli idea lahjapaketista, jonka päällä olisi puolipallo, jonka sisälle olisi asennettu LEDit. Suunnitelma oli valmis! 


Elektroniikkatyöt olivat jonkin verran tuttuja jo entuudestaan: yläasteella teimme elektroniikkatyönä kukkienkasteluindikaattorin ja monialaisissa kuulapelin. Vaikka aiemmat työt olivat sujuneet melko hyvin ja tuotteista tuli toimivia, en ollut ikinä tullut ajatelleeksi niiden toimintaa syvällisemmin. Tämän elektroniikkatyön ja tenttiin lukemisen myötä piirilevyn ja komponenttien toiminta-ajatukset tulivat tutummaksi ja sitä kautta myös itse työskentely helpottui. Työn vaikein osuus oli melkeinpä reikien poraaminen piirilevyyn, sillä poran terä tuntui lipevän helposti.


Työn soveltuvuus alakouluun

Koen elektroniikkatyöt alakouluun sopiviksi. Esimerkiksi juuri tällainen LED-työ tai äänimerkkejä antava työ (esim. monialaisten kuulapeli), sopivat toteutettaviksi myös alakoulussa. Elektroniikan opetuksessa on mietittävä, kuinka syvällisesti esimerkiksi eri komponenttien toimintaan halutaan perehtyä. Alakoulun sisällöissä liikuttaessa ei varmaankaan tarvitse ainakaan kaikkien osien toimintaa täysin käydä läpi. Toivottavaa olisi, että oppilaille jäisi kuitenkin jonkinlainen kuva siitä, miksi erilaisia komponentteja tarvitaan. Muutoin työskentely saattaa jäädä melko pinnalliseksi. Tämän kurssin kaltaisessa elektroniikkatyössä olisi hauskaa, että oppilaat saisivat itse suunnitella kotelon, johon LEDit asennetaan (kuten mekin saimme). Tietysti jonkinlaiset raamit on hyvä tässäkin oppilaiden suunnittelulle asettaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti