torstai 24. huhtikuuta 2014

Kovajuotosharjoitus: Vaatekoukku

Kovajuotosharjoituksen tarkoituksena oli kokeilla teräksen kovajuottamista messingillä, metallin käsisahausta, porausta, viilausta ja suihkemaalausta. 

Ensin piti sahata teräksestä oikean kokoinen pala.

Huom. Sahausote: parempi käsi kahvaan, toinen käsi etuosaan.

Kun oikean kokoinen pala oli sahattu, kappaleen päät hiottiin metallihiomakoneella eli smirgelillä. Kappaleeseen porattiin kolme reikää koukkua ja kiinnitystä varten pylväsporakoneella.

Seuraavaksi oma nimi meistattiin kappaleeseen kirjainmeisteillä. Tämän jälkeen oli vuorossa koukkuosan valmistus: ensin katkaistiin vipuleikkurilla oikean kokoinen pala pyöröteräksestä ja palan päät hiottiin. Sitten koukku taivutettiin oikeaan muotoon. 

Osat olivat siis valmiina ja oli aika yhdistää ne. Yhdistäminen tapahtui messinkijuotoksella, jonka tekemiseen tarvittiin kaasuhitsausvälineitä. Lopputulos näkyy alla!








Prosessin ja lopputuloksen arviointi

Vaatekoukun valmistaminen ei ollut monimutkainen prosessi, vaikka se sisälsikin erilaisia vaiheita ja uusien koneiden käyttöä. Itselleni uusia laitteita olivat muun muassa vipuleikkuri, smirgeli ja kaasuhitsauslaitteet. Eniten pohdintaa aiheuttivat juuri kaasuhitsauslaitteet, mutta pienen harjoittelun ja kertauksen jälkeen tuokin työvaihe sujui lähes ongelmitta. Pientä sydämentykytystä aiheutti se, kun koukulle muotoiltu teline kaatui. Tästä syystä koukkuosa meni lopulta hieman vinoon.

Lopputuloksena syntyi siisti ja toimiva koukku. Suihkemaalaus antoi koukulle viimeistellyn ulkonäön, vaikka johonkin kohtaan taisi tulla suihkautettua maalia jopa vähän liikaa. Koukkuosan vinous on ainoa työn ulkonäössä häiritsevä asia, mutta toisaalta tämä työ oli ennemminkin tekniikkaharjoitus. Vinous ei kylläkään haittaa koukun käyttöä, ja voi olla että se päätyykin joskus seinälle esimerkiksi pyyhekoukuksi.

Työn soveltuvuus alakouluun

On selvää, ettei tämänkaltaista työtä voida toteuttaa alakoulussa, sillä kaasuhitsauslaitteet eivät kuulu alakoulun opetukseen: Työturvallisuusoppaan mukaan kaasuhitsauslaitteita ei SAA käyttää alakoulussa. Oppaan mukaan kaasuhitsauslaitteita voidaan käyttää yläkoulussa, mutta ainoastaan opettajan välittömän valvonnan alaisena. Oman aineenhallinnan kannalta kuitenkin tämäkin työ oli hyödyllinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti