tiistai 22. huhtikuuta 2014

KSP3.1 Värjäys ja painanta sekä kirjonta

Värjäys ja painanta: ryhmätyö

Tässä ryhmätyömateriaalimme, sekä opettajalle että oppilaalle tarkoitetut powerpoint-esitykset. Lisäksi teimme opetusvideon taikinamaalauksesta, mutta en yrityksistä huolimatta onnistunut lisäämään sitä tänne blogiini.

Opettajan materiaali









Oppilaan materiaali






Ryhmätyön kautta tuli perehdyttyä tiettyyn värjäyksen tai painannan tekniikkaan perusteellisesti. Oman ryhmäni kanssa teimme opetusmateriaalin taikinamaalauksesta. Opettavaisinta tämän opetusmateriaalin teon aikana oli opetusvideon tekeminen. Opetusvideota tehdessä tuli ottaa huomioon monta eri asiaa, etenkin selkeät ohjeet ja selkeä työvaiheiden suorittaminen. Vaikka pyrimme tekemään mahdollisimman huolellista työtä myös työskentely-ympäristöä järjestellessä, videon julkistamisen yhteydessä tuli esille asioita, joita emme olleet osanneet ottaa huomioon. Tällaisia olivat esimerkiksi videokuvan taustalla näkyvät ns. ylimääräiset esineet, avoimet kaapinovet tms.

Kaiken kaikkiaan videon tekeminen taikinamaalauksesta oli opettava kokemus. Mielestäni värjäys ja painanta on käsityön sisältöalueena oivallinen opetusvideoiden käyttöön. Videot eivät tietenkään poista konkreettisen opetuksen merkitystä, mutta ne ovat hyvä lisämateriaali opetukseen.

 

Värjäys ja painanta: oma kangas

Tässä oman kankaani suunnittelu- ja valmistusprosessin kuvaus. Kuvaukset löytyvät myös tunnisteen 3.1 Värjäys ja painanta sekä kirjonta alta. 
 
Suunnittelu

Käyttötarkoitus

Lähtiessäni suunnittelemaan kangasta, mielessäni oli ajatus että siitä voisi jonain päivänä tehdä jonkin sisustustekstiilin. Harkitsin niin sisustustyynyjä kuin verhojakin. Päätin kuitenkin jättää käyttötarkoituksen melko avoimeksi ja katsoa millaisen kankaan saan aikaiseksi. Mietin kuitenkin sitä, että kuviot voisi olla hyvä ryhmitellä, jotta kankaasta on myöhemmin mahdollisuus tehdä esimerkiksi samanlaisia tyynyjä.

Kollaasi 

Tässä paloja kollaasista omaa kangastani varten. Inspiraation lähteenä toimivat mm. Marimekko, Sanna Annukka, Iittala, Finlayson, Pinterest.




 

Suunnittelun lähtökohdat

Olen aina pitänyt selkeistä ja toistuvista kuvioista.  Tämän voi havaita myös edellä esittelemästäni kuvakollaasista. Ideointivaiheessa lähdin etsimään kuvia kankaista tai kuoseista, jotka jollain tavalla miellyttävät omaa silmää. Halusin lähteä suunnittelemaan kangasta, jonka tyyli on selkeä, mutta pehmeä.

Pidän isoäidinneliöistä, joten yhtenä ideana oli painaa kankaaseen isoäidinneliön kaltaisia kuvioita, joko erikseen valmistetulla leimasimella (esim. PressPrint-levystä) tai suoraan virkatulla isoäidinneliöllä painamalla. Idea ei kuitenkaan tuntunut tarpeeksi mielenkiintoiselta, ja epäilin saisiko virkatulla neliöllä aikaiseksi selkeästi rajattuja kuvioita.

Pohdin myös mustavalkoisen, hyvin graafisen kankaan valmistamista. Jos olisin toteuttanyt tämän idean, kuviot olisi todennäköisesti olleet ornamenttityylisiä. Esimerkki ornamenttityylisestä upeasta kankaasta on Finlaysonin Taimi-kangas (kollaasissa vasemmalla keskellä), jota omistan niin kangaskassin kuin lakanoidenkin muodossa.

Yhtenä ajatuksena oli tehdä omasta kankaasta samantyyppinen kuin kaaviopainannan harjoitustyöstä. Harjoitustyöhön painoin tyylitellyn riikinkukon. En kuitenkaan halunnut käyttää täysin samaa mallia, mutta halusin tehdä jonkin muun selkeärajaisen ja tyylitellyn eläinkuvion. Tätä kautta päädyin sudenkorentoaiheeseen. Kun kuvio oli selkiytynyt, aloin pohtia mahdollista tekniikkaa, jolla kuviot toteuttaisin. Alunperin ajattelin leimasinpainantaa, mutta onnistuneet kokeilut kaaviopainannasta seulan avulla kannustivat käyttämään tätä tekniikkaa. Kiinnostuin myös ideasta rikastaa kangasta kirjonnan avulla.

Luonnoksia sudenkorentokuviosta

Värit

Alusta asti oli selvää, että haluan käyttää kankaan pohjakankaana vaaleasävyistä kangasta. Olin ajatellut käyttäväni puhtaanvalkoista puuvillakangasta. Kangaskaupassa puhtaanvalkoinen näytti kuitenkin omaan silmään liian kirkkaalta, joten päädyin valitsemaan pehmeämmän värisen luonnonvalkoisen puuvillakankaan.

Tässä vaiheessa olin jo päättänyt, että kuvioista tulee vihreän ja turkoosin sävyisiä. Vihreä ja turkoosi eivät ole varsinaisesti omia suosikkivärejäni, mutta mielestäni ne sopivat hyvin sudenkorennon väreiksi. Jälkeenpäin on mielenkiintoista huomata, että valitsemani värit poikkeavat melkoisesti kollaasin kelta-, pinkki-, oranssi- ja mustavalkosävytteisestä värimaailmasta.



Valmistusprosessi

Ennen varsinaista valmistusprosessia tein kokeiluja sabluunoiden toiminnasta ja väriyhdistelmistä.


 

Siipien painaminen 

Sudenkorennon siivet painoin kaaviopainannalla seulan avulla. Käytin kaaviopainannan iiristekniikkaa, jossa useampaa väriä sekoitetaan toisiinsa värin levitysvaiheessa. Tässä käytin vaaleaa sinistä sekä kahta eri vihreää sävyä. Sävyt sain aikaiseksi sekoittamalla eri värejä toisiinsa.



Keskiosan painaminen

Kun siivet olivat kuivuneet, oli sudenkorennon keskiosan, eli vartalon vuoro. Keskiosan painoin kontaktimuovista tehdyn sabluunan avulla vaahtomuovilla tuputtaen. Väriksi valitsin turkoosinsinisen. Aluksi kokeilin tummanvihreää ja mustaa, mutta ne tuntuivat liian raskailta väreiltä. Päätin tehdä keskiosista vaaleanruskeat. Sekoitin väriäkin jo vähän valmiiksi, mutta vain todetakseni ettei ruskeakaan väri tulisi näyttämään hyvältä. Kokeilin turkoosia, joka toimi väreistä parhaiten.  

Kirjonta

Jo suunnitteluvaiheessa tiesin, että haluaisin rikastaa kankaani kuvioita kirjonnan avulla. Alunperin olin suunnitellut kirjovani sudenkoren siipiin verkkomaista pistoa. Painamisen jälkeen totesin, että siipien kirjailu saattaisi peittää iirispainannalla tehdyn värien sekoittumisen, joten suunnitelmiin piti tehdä muutos. En kuitenkaan halunnut luopua kokonaan kirjonnasta, vaan päätin tehdä kirjonnan korennon keskiosan ääriviivoiksi. Ensin yritin tehdä ääriviivoja konekirjonnalla, mutta nopeasti päädyin käyttämään käsinkirjontaa ja tikkipistoja. Käytin kimaltavaa kirjontalankaa, joka tuo kankaaseen hieman säihkettä. Kirjontalanka toi työhön oman haasteensa: lanka katkesi melko helposti jos siitä veti liian kovaa tai syntyi solmuja.



 Lopputulos

Tältä valmis kangas nyt sitten näyttää!



Itse olen kankaaseeni tyytyväinen. Värit sopivat hyvin yhteen ja kirjonta tuo kuvioihin pienen kimaltelevan lisän. Osa iirispainannoista ei tule kovin paljoa esille, mutta lähemmässä tarkastelussa värierot kyllä huomaa. Muutamat siivet jäivät vähän rikkonaisiksi, mutta mielestäni se on vain muistutus siitä, että kangas on itse painettu. Tarkasteltaessa kangasta yhtenä kokonaisuutena kuvioryhmät olisivat voineet sijoittua hieman lähemmäs toisiaan. Toisaalta jos kankaasta tekee esimerkiksi sisustustyynyjä, sijoitteluratkaisu on varmasti järkevä. Erityisen tyytyväinen olen kankaan yksinkertaisen herkkään tunnelmaan, johon vaikuttavat valitut värisävyt ja kuviot.













Kirjonta

Kirjonnan didaktiset pohdinnat löytyvät Tunnisteen 3.1 Värjäys ja painanta sekä kirjonta kunkin kirjontatekniikan kohdalta.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti