torstai 24. huhtikuuta 2014

Metallilevytyö: peltirasia

Tehtävänä oli valmistaa metallilevytyönä pieni metallinen säilytin. Materiaalina tuli käyttää tinapeltiä ja liitokset tehdä joko juottamalla tai pistehitsaamalla.

Päätin tehdä peltirasian, jossa voisin säilyttää omistamiani pieniä kirjainleimasimia. Leimojen oma paketti on säilytyksen kannalta hieman hankala, sillä leimat pitää asetella aina huolellisesti jotta ne pysyvät paketissa. Lisäksi halusin, että myös mustetyyny mahtuu samaan rasiaan leimojen kanssa. Peltirasian käyttötarkoitus oli siis alusta asti selvillä.

Kirjainleimasimet, jotka kaipasivat uutta kotia.

Rasian pohjan kooksi päätin 8 cm x 8 cm. Korkeutta rasialla on 3 cm. Ennen kuin rasian osia alettiin leikkaamaan suoraan pellistä, tehtiin paperista levityskuva, johon oli lisätty myös taitevarat, joiden avulla tehdään kulmaliitokset ja reunojen "huolittelu". Kaavan avulla pystyi hahmottamaan rasian todellista kokoa ja kokoamista. Levityskuva toimi myös kaavana seuraavassa vaiheessa.

Rasian paperinen kaava.
Seuraava vaihe olikin jäljentää ja leikata kaavan avulla peltilevystä oikean kokoinen ja muotoinen osa. Ei ihan helppoa alkuun!

Kulmien leikkaamisessa piti olla tarkkana!
Kun osa oli kokonaan leikattu, taitevarat taitettiin siihen tarkoitetulla laitteella.Viimeisissä taitoksissa piti käyttää eri laitetta, jotta jo taitetut varat eivät litistyisi.

Taitoksia.

Taitosten jälkeen olikin aika juottaa kulmaliitokset. Olennaista oli, että käytti juottaessa oikeaa metallilankaa (nimimerkki "Miksei tää lanka sula?"). Aluksi juottaminen tuntui hankalalta ja jälki ei ollut siisteimmästä päästä. Työn edetessä pääsi aina hieman enemmän jyvälle parhaasta tekniikasta ja sopivista apuvälineistä. Loppuvaiheessa tehdyt kulmat olivatkin ensimmäisiä siistimpiä kuin ensimmäiset.

Rasian kansi valmistettiin samalla tavalla kuin pohjaosa. Kannen osalta oli huomioitava, että sen tulisi olla hieman alaosaa isompi. Kokoero mahdollistaisi sen, että osat menevät sisäkkäin.

Valmis peltirasia. Rasian kyljessä kulkee aakkosia alusta alkaen ja kannessa on teksti KIRJAIMET.
Lopputuloksena on melko siisti, pieni peltirasia. Halusin välttää sitä, ettei kannesta tule rasiaan nähden liian väljä. Tästä seurauksena kannesta tulikin hieman liian pieni. Yksi rasian käyttöä rajoittava tekijä onkin juuri se, että kansi sopii parhaiten rasiaan tietyin päin aseteltuna.

Työn soveltuvuus alakouluun
  
Peltirasian valmistamisen työvaiheet, etenkin levityskuvan tekeminen, vaativat avaruudellista hahmottamista. Siksi tällainen työ on omiaan myös alakouluun. Mielestäni ei olisi pahitteeksi, vaikka levityskuvan piirtämistä harjoiteltaisiin malliesimerkeillä muutamaan kertaan ennen varsinaisen levityskuvan tekemistä. Vaihe, joka saattaa alakoulussa tuottaa erityisiä hankaluuksia on kulmien juottaminen. Tarkkana tulee olla myös kannen koon kanssa, jotta siitä tulee rasiaan sopiva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti