maanantai 10. helmikuuta 2014

Alikeompelu (=MOLA-tekniikka)

Tarvittavat materiaalit ja työvälineet

Alikeompeluun tarvitaan erivärisiä kankaita, itse käytin askarteluhuopaa. Askarteluhuopa soveltuu tähän tekniikkaan erityisen hyvin siksi, että se ei purkaudu leikattaessa. Lisäksi tarvitaan paperia, ompelukone ja ompelulankaa. Myös nuppineuloja on hyvä hyödyntää ompeluvaiheessa.

Kokemukset ja havainnot tekniikasta

Alikeompelu oli minulle täysin uusi tekniikka, en ole törmännyt siihen ikinä aiemmin. Odotinkin innolla miten tekniikka toimii, ja täytyy myöntää että ompeluvaiheen päättyessäkään en ollut täysin tietoinen siitä, miltä valmis työ tulee näyttämään. Leikkausvaiheessa vasta hoksasinkin, että vihreät renkaat tulevat jäämään sienen pilkkujen ympärille. Tämä siis ei ollut suunniteltu ratkaisu. Toisaalta ne tuovat työhön hauskan lisän. Tämä oli kuitenkin osoitus siitä, että on tärkeää hahmottaa kuvion muodostuminen ennen ompelun aloittamista.

Tekniikan soveltuvuus kouluun

Alikeompelu sopii kouluun mielestäni sen takia, että melko yksinkertaisestikin tehtynä saadaan aikaiseksi hienoja kuvioita. Sopiva aika alikeompelun kokeilemiselle voisi olla 4. luokka ja siitä ylöspäin. Vaikka kuvioiden ompelu on yksinkertaisempaa kuin applikoinnissa, värien järjestyksen, leikkaamisen ja näin kuvion muodostumisen hahmottaminen voi pienemmille oppilaille olla vaikeaa. Koulussa käyttäisin ehdottomasti askarteluhuopaa tämän tekniikan toteutuksessa. Kun käytetään purkautumatonta kangasta, kankaan reunoja ei leikkauksen jälkeen tarvitse huolitella kääntämällä. 

Kriittiset vaiheet oppimisen ja opettamisen kannalta

Ommeltavan kuvion tulee ainakin aluksi olla melko yksinkertainen ja sellainen, jossa eriväriset alueet on mahdollista erottaa. Suunniteltava kuvio piirretään paperille. Suunnittelussa voi käyttää joko tavallista kopiopaperia, kaava- tai leivinpaperia. Ohuemmat paperit on hieman helpompi myöhemmin irrottaa kankaasta. Kuviopaperi kiinnitetään kangaspinon päälle nuppineuloilla. Tässä vaiheessa on pitänyt jo päättää, mitä värejä haluaa käyttää. Sopiva kankaiden määrä on maksimissaan neljä.

Kun paperi on kiinnitetty kangaspinon päälle, ommellaan kuvion ääriviivoja pitkin. Tärkeää on muistuttaa siitä, että kuvion sisällä olevien värialueiden (esimerkiksi tässä työssä kärpässienen pilkut) on myös ommeltava, jotta ne tulevat esiin. Ompelun jälkeen paperi irrotetaan varoen, etteivät ompeleet katkea. Tämän jälkeen onkin aika tuoda kuviot esiin eli leikata kankaita ompeleiden sisäpuolelta. Leikatessa kannattaa käyttää teräväkärkisiä saksia, sillä niiden avulla saa parhaiten terävätkin kulmat leikattua ja reunat jäävät siisteiksi. 




Aiheen syntyminen ja suunnittelun lähtökohdat

Halusin tehdä jonkin hyvin selkeän ja helposti tunnistettavan kuvion. Lähdin liikkeelle väreistä, jotka halusin valita työhöni. Punainen ja valkoinen toivat mieleen kärpässienen ja vihreä sopi raikastamaan näitä kahta väriä. Alikeompelu voisi olla hyvä tilaisuus hyödyntää erilaista suunnittelun lähtökohtaa myös oppilaiden kanssa. Joskus voidaan suunnittelu aloittaa värien valitsemisesta ja vasta sitten pohtia kuviota. Alikeompelussa tällainen suunnittelu voisi olla mielekästä, sillä askarteluhuovat ovat usein kirkkaan värisiä ja niitä löytyy useita eri värejä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti