maanantai 10. helmikuuta 2014

Tilkkutyö: Hirsimökki




Tarvittavat materiaalit ja työvälineet

Tilkkutyöhön tarvitaan erivärisiä kangaspaloja, puuvilla toimii materiaalina parhaiten. Keskenään yhdisteltävien kankaiden olisi hyvä olla samaa materiaalia, jotta pinnasta tulee mahdollisimman tasainen. Huomiota kannattaa kiinnittää myös kankaiden värimaailmojen yhteensopivuuteen. Työhön voidaan hyvin käyttää myös vanhoja kankaita. Huomioitavaa on kuitenkin se, ettei yhdistetä keskenään vanhoja ja uusia kankaita.  Lisäksi tarvitaan ompelukone ja ompelulankaa. Tilkkujen leikkaamisessa voidaan käyttää apuna leikkurialustaa ja leikkuria. Myös nuppineuloja kannattaa varata työskentelyn avuksi.

Kokemukset ja havainnot tekniikasta

Tilkkutöitä olen tehnyt jonkin verran sekä omana kouluaikanani että vapaa-ajalla. Ennen olen pääasiassa käyttänyt perinteistä shakkiruutu-tekniikkaa, joten halusin kokeilla jotakin uutta tilkkutekniikkaa. Päädyin hirsimökki-suikaletekniikkaan. Käytin hirsimökkiini kolmea omaa kangastani, jotka ovat kaikki printtikuvioisia, mutta hyvin erityylisiä kankaita. Lopputuloksesta voisin sanoa, että kun kankaat ovat niinkin erilaisia ja tavallaan yhteensopimattomia, ne muodostavat hauskan kokonaisuuden. Ja onhan kankaiden värimaailmoissa sentään jotain yhteistä.  Hirsimökki-tekniikassa keskellä olevaa neliötä kierretään ompelemalla samanlevyisiä kaitaleita sen ympärille, säilyttäen ompelusuunta.

Tekniikan soveltuvuus kouluun

Tilkkutyöt soveltuvat kouluun erinomaisesti. Tilkkutöiden vaikeusastetta voidaan nostaa oppilaiden ikätasolle sopivaksi. Ompelun aloittaneet kolmasluokkalaiset voivat hyvin jo harjoitella shakkiruututyön ompelemista, kun taas vanhemmille oppilaille löytyy haastavampia tilkkutyömalleja, esimerkiksi juuri hirsimökki-, ystävyyden tähti, joulutorttu tai portaat.

Kriittiset vaiheet oppimisen ja opettamisen kannalta

Tilkkutöissä ylipäätään kriittistä on se, että tilkut leikataan huolellisesti ja ne ovat keskenään samanlaisia (jos tekniikka sitä siis vaatii). Leikkurista ja alustasta on tässä hyötyä, mutta oppilaat tulee ensin opastaa niiden käyttöön. Ennen ompelua voi olla tarpeen vielä silittää tilkut sileiksi. Tilkut yhdistetään toisiinsa suoraompeleilla paininjalan etäisyydellä reunasta. Saumanvaroja ei tarvitse huolitella. Ompelun jälkeen työ silitetään niin, että saumanvarat kääntyvät samaan suuntaan. Itse silitin hirsimökki-työssä saumanvarat auki, mutta oppilaiden kanssa suosittelisin samaan suuntaan silittämistä. Jos tehdään tilkkutyötä shakkiruututekniikalla, ensin yhdistetään yksittäiset tilkut riveiksi ja vasta tämän jälkeen rivit toisiinsa.

Aiheen syntyminen ja suunnittelun lähtökohdat

Tilkkutyötä suunnitellessa ensin pitää päättää mitä tilkkutekniikkaa haluaa käyttää. 3.–4. luokkalaisten kanssa on mielestäni perusteltua käyttää opettajan ennalta määräämää tekniikkaa. Aloittelijoille shakkiruututekniikka on erittäin käyttökelpoinen. Tällöin oppilaat voivat keskittyä värien ja kuosien suunnittelemiseen. Tilkkutyöt ovat oiva mahdollisuus opiskella värioppia, ainakin pienimuotoisesti. Läpi voidaan käydä ainakin väriympyrä sekä väli- ja vastavärit. Yhdessä voidaan myös havainnoida sitä, miten vierekkäiset värit vaikuttavat toisiinsa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti