maanantai 10. helmikuuta 2014

Tilkkumaalaus

Tarvittavat materiaalit ja työvälineet

Tilkkumaalaukseen pohjaksi tarvitaan tukevaa pohjakangas. Pohjakankaan päälle varsinaiseen maalaukseen voi käyttää kangassuikaleita, -silppua, langanpätkiä, saumurin leikkuujätettä tai lähes mitä tahansa muuta vastaavaa. Maalauksen päälle laitetaan tylliä tai tarlatania. Maalauksen päältä ommellaan ompelukoneella, myös konekirjontalankoja voi käyttää. Varsinkin ompelun alussa myös nuppineulat voivat olla tarpeen.

Kokemukset ja havainnot tekniikasta

Tilkkumaalaus tuntui tilkkutyön tekemisen jälkeen vapauttavalta ja luovalta tekniikalta. Tein kaksi erilaista tilkkumaalausta. Toiseen leikkasin kangassuikaleita erivärisistä kankaista ja pyörittelin löysäksi mytyksi. Mytyn asettelin pohjakankaan päälle ja laitoin tyllin ”maalauksen” päälle. Jälkimmäiseen tilkkumaalaukseen sen sijaan sommittelin kaksivärisen, hillitymmän kuvion. Itselleni selkeästi mieluisampi tilkkumaalaus on ensimmäinen, värikkäämpi työ. Värikäs, ei-sommiteltu tilkkumaalaus on mielestäni huomattavasti mielenkiintoisemman näköinen. Itse ihastuin tällaiseen abstraktiin tilkkumaalaukseen. 




Tekniikan soveltuvuus kouluun

Kannatan tilkkumaalauksen ottamista kouluun ehdottomasti siksi, että etenkin monet ompelutyöt vaativat usein järjestelmällisyyttä ja tarkkuutta. Tilkkumaalaus sen sijaan jättää eri tavalla tilaa luovuudelle. Lisäksi yksinkertaisimmillaan se ei vaadi erityisiä osataitoja, riittää kun osaa ommella suoraa ommelta ompelukoneella.

Kriittiset vaiheet oppimisen ja opettamisen kannalta

Tilkkumaalaus aloitetaan keräämällä erilaisia kankaanpaloja, kangassilppua, nauhan pätkiä tai muita materiaaleja. Jämäkankaita ja -lankoja voi hyvin hyödyntää. Kerätyt materiaalit asetetaan pohjakankaan päälle haluamaan muodostelmaan ja päälle laitetaan tylli. Tylli kannattaa kiinnittää ainakin muutamasta kohdasta pohjakankaaseen nuppineuloilla. Tämän jälkeen ommellaan tyllin päältä. Oppilaita on hyvä muistuttaa, että voi ommella suoraan tai vinoon. Kriittistä on, että ompeleet ylittävät kangaspalat, jotta ne pysyvät paikoillaan. Tämä tarkoittaa, että ompeleita tarvitaan melko paljon. Ompelu voidaan suunnitella myös kuviota mukailevaksi.

Aiheen syntyminen ja suunnittelun lähtökohdat

Kuten aiemmin jo totesin, kokeilin siis kahta erilaista tilkkumaalaustyyliä. Halusin nähdä eron järjestelmällisen ja vapaan tilkkumaalauksen kesken. Tilkkumaalaus on hyvää vastapainoa säännölliselle ja tarkalle tilkkutyölle. Tilkkumaalauksessa pääsee toteuttamaan itseään luovasti. Tämä ei tarkoita, ettei esimerkiksi tilkkutöissä voi olla luova, mutta tilkkumaalauksessa pystyy hieman irrottelemaan. Tilkkumaalauksella on mahdollista toteuttaa upeita taideteoksia, joissa kankaanpalat on aseteltu tiettyyn järjestykseen, mutta itse olen abstraktin tilkkumaalauksen kannattaja.

Abstrakti tilkkumaalaus on tekniikka, jota voitaisiin toteuttaa ilman sen suurempia suunnitelmia. Suunnittelusta ei voida kuitenkaan täysin luopua. Työn edetessä oppilas tekee erilaisia ratkaisuja: Minkä värisen pohjakankaan hän valitsee? Millaisia materiaaleja hän käyttää maalauksessaan? Käyttääkö hän vain tietyn sävyisiä materiaaleja vai yhdistelee eri materiaaleja ja värejä toisiinsa? Minkä väristä lankaa hän käyttää ompeluun? Opetuksessa voidaan käyttää tämän suuntaisia kysymyksiä suunnittelun ja työskentelyn tukena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti