maanantai 10. helmikuuta 2014

Applikointi (=päällikeompelu liimaharson avulla)





Tarvittavat materiaalit ja työvälineet

Applikointiin tarvitaan kangasta, kaksipuolista liimaharsoa sekä ompelukoneen ja ompelulankaa. Kankaaksi sopii niin puuvillakangas kuin huopakangaskin. Kankaat voivat olla yksivärisiä tai kuviollisia.

Kokemukset ja havainnot tekniikasta

Olen tehnyt alakoulussa, ehkä kolmannella luokalla pannulappuun koristeet applikoimalla. Tuolloin tekniikka tuntui aika vaikealta, eikä lopputulos ollut kovin siisti. Tuo kerta oli todennäköisesti ensimmäinen ja ainoa kokemus, mitä minulla oli applikoinnista ennen tätä työtä. Applikointi sisältää monta vaihetta ja ainakin itse huomasin että aluksi kirjalliset ohjeet olivat välttämättömät, jotta muisti tehdä tarvittavat vaiheet ennen ompelua. Koulussakin oppilaille olisi hyvä antaa muistilista applikoinnin työvaiheista. Ompeluvaihe sujui pääasiassa hyvin, muutaman kerran jouduin purkamaan, sillä en ollut tyytyväinen työjälkeen kaarevissa reunoissa.   Lopputulos on melko siisti, hieman pohjakangas veti ryppyyn ompeleiden alla.

Tekniikan soveltuvuus kouluun

Applikointi sopii koulukäsityöhön aloitettavaksi 3. tai 4. luokalla, kun ompelukoneen käyttöön on jo tutustuttu. Itse aloittaisin helpompien, suorareunaisten kuvioiden applikoinnin opettamisella. Sinänsä suorien ja kaarevien reunojen applikointi ei eroa toisistaan, mutta ainakin aloittelevan ompelijan on helpompi hallita ja ommella suoraa reunaa pitkin.  

Kriittiset vaiheet oppimisen ja opettamisen kannalta

Applikoinnin yksi kriittinen kohta on liimaharsokankaan kiinnittäminen. Järkevää on tehdä niin, että kiinnittää liimaharson kankaaseen jo ennen kuin leikkaa kankaan lopulliseen muotoonsa. Näin liimaharsosta saadaan juuri sopivan kokoinen, eikä tarvitse miettiä esimerkiksi peilikuvana. Liimaharson silittämisessä on oltava myös tarkkana, ettei liima pala kiinni silitysrautaan. Tästä syystä kannattaa käyttää raudan ja liimaharson välissä ohutta silitysliinaa tai vaikka leivinpaperia.

Myös ompeluvaihe sisältää kriittisiä kohtia. Tiheän siksakin piston pituus kannattaa asettaa 0,5 ja piston leveys n. 3–4. Ompelussa on kiinnitettävä huomiota siihen, että ei vedä kangasta liian voimakkaasti, vaan antaa siksakin edetä rauhallisesti. Jos kangasta vetää liian voimakkaasti tai nopeasti, siksak-ommel venyy, eikä pysy tasaisena. Myös kaarevien reunojen applikoinnissa on syytä olla tarkkana. Ne ovat kohtia, joissa useimmiten sattuu virhe tai jotka jäävät epäsiisteiksi. Opettajan on hyvä näyttää oppilaille kaarevien kohtien, etenkin kulmien applikointi. Kulmissahan tulee ommella hieman kulman ohi, jotta siksak säilyy käännyttäessä yhtenäisenä.

Aiheen syntyminen ja suunnittelun lähtökohdat

Muffinsi-aiheen sain Tilda-kirjasta, jonka lainasin äidiltäni. Olen suunnitellut tekeväni kirjan ohjeen avulla neulatyynyn, joten tiesin kirjassa olevan malleja muffinseihin. Pallollisen kankaan olin ostanut sisustustekstiiliä varten, ja se sopi mielestäni myös muffinsin vuokiin. Kuorrutus ja kirsikka taas on tehty huopakankaasta. Applikoinnin avulla voi siis hyvin yhdistää erityyppisiä kankaita. 




Koulussa applikoinnin aihe voi olla lähes mikä tahansa. Etenkin 3. luokalla oppilaiden kannattaa valita melko helppoja ja yksinkertaisia kuvioaiheita applikointiin. Oppilaat voivat suunnitella kuviot täysin itse, tai niitä voidaan etsiä kirjoista. Myöhemmin oppilaiden kanssa voidaan toteuttaa haastavampiakin kuvioita. Kuva kannattaa suunnitella tyhjälle paperille, josta sen leikkaa irti ja vasta tämän jälkeen jäljentää kuvan kankaalle. Missään nimessä suunnittelua ei kannata aloittaa suoraan kankaalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti