maanantai 10. helmikuuta 2014

Nimikointi

Tarvittavat materiaalit ja työvälineet


Nimikointiin tarvitaan kirjottava kangas, itse käytin tavallista palttinasidoksista puuvillakangasta. Myös muu kangas käy. Lisäksi tarvitaan neula ja kirjontalankaa. Jos haluaa tehdä perinteisen nimikointikirjailun, voi käyttää valmiita kirjainmalleja apuna. Kirjainmalleja löytyy runsaasti erilaisista kirjontaoppaista.

Kokemukset ja havainnot tekniikasta



Halusin kokeilla nimikointia, sillä olen aina ihaillut vanhan ajan pyyhkeitä ja lakanoita, joihin on kirjailtu nimikirjaimet. Perinteisesti valitsin vaalean pohjakankaan ja punaisen langan. Ensin tein yksinkertaistetut nimikirjaimet varsipistoilla. Lopputulokseen olin ihan tyytyväinen, mutta halusin silti kokeilla monimutkaisempaa ja perinteisempää mallia. Malli kirjaimiin löytyi eräästä kirjontaoppaasta. Molemmissa nimikoinneissa piirsin lyijykynällä kirjainten ääriviivat kankaalle, jotta kirjoessa pystyi vain seuraamaan lyijykynän jälkeä. Tämä helpotti työtä huomattavasti. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen varsipistot alkoivat sujua yhä paremmin. Pistot näyttävät siisteiltä myös kankaan nurjalta puolelta. 







Tekniikan soveltuvuus kouluun

On muistettava, että käyttämäni tekniikka on vain yksi tapa nimikoida kirjoen. Kokeilemaani tekniikkaa en välttämättä lähtisi toteuttamaan alakoulun oppilaiden kanssa. Mahdollisesti taitavien kuudesluokkalaisten kanssa tämänkaltaista nimikointia voisi pienimuotoisesti kokeilla eriyttävänä tehtävänä. Tekniikka on vaativa, jos lopputuloksesta haluaa siistin. Varsipistot ovat melko haastavia, ja nimikoinnissa usein käytetään pienikokoisia pistoja. Varsipistoja helpompia pistoja ovat ainakin etupistot ja mahdollisesti myös tikkipistot. Mikä ettei nimikointia voisi kokeilla helpompia pistoja käyttämällä. Nimikointi kannattaa yhdistää johonkin muuhun työhön, yksittäin se ei välttämättä ole kovin motivoiva. Nimikointi voi olla myös lisätehtävä nopeille: nimikoi oma valmis työsi kirjomalla.

Kriittiset vaiheet oppimisen ja opettamisen kannalta

Nimikointia varten kankaalle kannattaa jäljentää kirjailtavat kirjaimet lyijykynällä. Piirretyt mallit helpottavat työskentelyä, sillä kirjoessa voi vain seurata viivaa, eikä tarvitse miettiä jokaista pistoa erikseen. Sekä alun että lopun langanpäät kannattaa pujottaa muutaman piston alta kankaan nurjalla puolella työtä viimeistellessä. Näin säästytään paksuilta solmuilta ja nurja puoli säilyy myös siistinä. Varsinkin pistojen alussa on syytä pitää huolta siitä, ettei langanpää pääse karkuun sitä mukaa kun ompelee, jotta sen pystyy lopuksi pujottelemaan.

Aiheen syntyminen ja suunnittelun lähtökohdat

Kuten aiemmin jo mainitsinkin, pidän vanhan ajan pyyhkeiden ja lakanoiden kirjontatyylistä, ja siksi halusin kokeilla tällaista perinteistä nimikointia. Koulussa oppilaat voisivat suunnitella omat kirjainmallinsa, jotka kirjotaan valitsemilla pistoilla. Tätä kautta jokainen voisi valita oman taitotasonsa mukaisen mallin ja siihen tarvittavat pistot. Suunnitteluvaiheessa olisi hyvä näyttää myös muita virikekuvia kuin perinteisiä nimikointeja. Nimikointi tarjoaa kuitenkin loistavat mahdollisuudet persoonallisten ja oman näköisten lopputulosten aikaansaamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti